10 Ekim 2012 Çarşamba

LAGİNA KUTSAL ALANI


MUĞLA'DAN MİLAS İSTİKÂMETİNE YOL ALDIĞINIZDA YATAĞAN TERMİK SANTRALININ HEMEN YANINDAN SAĞA DÖNEN, TURGUT KASABASI YOLUNA SAPIP 8 KM. KADAR YOL ALDIĞINIZDA KARŞINIZA ÇIKAN KARİA UYGARLIĞINA AİT ANTİK KUTSAL ALANI LAGİNA'YI ÇOK SEVECEKSİNİZ.
LAGİNA KENDİSİNDEN 11 KM UZAKLIKTA BULUNAN STRATONİKEİA KENTİNİN KUTSAL ALANI OLARAK YAPILMIŞ BİR ÖREN YERİ. BURADA İLK ARKEOLOJİK KAZILARI, OSMAN HAMDİ BEY VE HALİT ETHEM BEY YÖNETİMİNDE BİR EKİP TARAFINDAN YAPILMIŞTIR.
LAGİNA BÜYÜK BİR ALAN KAPLAMAMAKLA BİRLİKTE BİZİ BİRBUÇUK SAAT KADAR OYALAYACAK DETAYLARA SEHİP ENTERESAN BİR YER. İLK GÖZE ÇARPAN TAPINAK BİNASININ DEPREMİN İZLERİNİ DAHA BUGÜNMÜŞÇESİNE TAŞIMASIYDI.YERLER DALGA GÖRÜNÜMDEYDİ.
LAGİNA YERALTI TANRIÇASI HEKATE İÇİN YAPILMIŞ BİR YERLEŞİM VE KUTSAL ALANI. HEKATE ASLINDA ANADOLULU BİR TANRIÇA AMA SONRALARI HELENLEŞTİRİLMEYE ÇALIŞILMIŞ. HEKATE FİGÜRLERİ ÇOK ÇEŞİTLİLİK ARZ ETMEKLE BİRLİKTE EN YAYGIN YANINDA BİR KÖPEK İLE OLANIDIR. BU SEBEPLE KÖPEKLERİN ULUMASI DUYULDUĞUNDA HEKATE VE YANINDAKİ KÖPEĞİNİN GELDİĞİNİ GÖREN KÖPEKLERİN GÖRDÜĞÜNE İNANILIR VE RAHİPLER TANRIÇA İÇİN HEDİYELERİNİ BIRAKIRLARMIŞ.


BİZ LAGİNAYI ÇOK SEVDİK . LAGİNADA ŞU ANDA MUĞLA ÜNÜİVERSİTESİ ARKEOLOJİ BÖLÜMÜ,  PROF. AHMET TIRPAN YÖNETİMİNDEKİ BİR EKİP İLE DEVAM EDİLMEKTEDİR. DAHA ÖYLE ÇOK İŞLERİ VARKİ SENELER BOYU SÜRECEK BİR MACERAYA BENZEMEKTE.


DEPREMİN İZLERİNİ BU RESİMDE DAHA BELİRGİN GÖREBİLME İMKÂNI VAR.

Hiç yorum yok: